Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea Horgby och Elin Sjögren var med och startade polisens uppmärksammade insats torsk. Foto: Niclas Berglund/SVT

Polisduon jobbar mot sexhandeln i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Civilspanarna Linnea Horgby och Elin Sjögren var med under flera av insatserna mot sexhandeln i Stockholm under 2020. De har själva valt att engagera sig i arbetet mot sexhandeln på Södermalm och menar att alla poliser borde lära sig identifiera när ett sexköp sker.

– Det sägs ju att prostitution är världens äldsta yrke. Jag skulle säga att det är världens äldsta övergrepp, säger Linnea Horgby.

Sedan i september 2019 arbetar en hel sektion i Region Stockholms poliskår mot människohandel där en del av arbetet handlar om att komma åt sexhandeln.

Flera lokalpolisområden däribland Norrmalm och Södermalm, ser prostitutionen som en lokal problembild och har därför valt att satsa extra resurser på det arbetet.

De startade ”Insats torsk”

Linnea Horgby och Elin Sjögren jobbar båda som ingripandepoliser på Södermalm men deltog under 2020 i flera insatser mot sexhandeln och var med och startade polisens uppmärksammade insats torsk.

– Det finns ett kunskapsglapp inom polisen med att jobba med den här typen av problematik. Som poliser måste vi kunna jobba för de här kvinnorna. När de väl stöter på polisen ska de få rätt hjälp och det ska utredas, säger Linnea Horgby i reportaget.

”Vi skrapar bara på ytan”

Enligt polisen är mörkertalet stort både när det kommer till hur många som säljer sex i Stockholm men också när det kommer till hur många sexköp som genomförs årligen. En ögonblicksbild från polisen i slutet av 2020 visade att det fanns runt 300 nätannonser ute som handlade om personer som sålde sex i Stockholm och därtill ett 30-tal personer som befann sig inom gatuprostitutionen.

Hur många sexköp genomförs årligen i Stockholm?

– Vi från polisens sida skrapar bara på ytan. Förra året (2019 reds. anm.) rapporterades 176 sexköp i region Stockholm, berättar Caroline Westlund som är chef för människohandelssektionen.

Se reportaget med poliserna Linnea och Elin i videon

Insats torsk

Under 2020 lagfördes totalt 117 sexköp under Insats Torsk.

62 sexköp inom polisområde Södermalm och 55 inom lokalpolisområde Norrmalm.

I samband med två av insatserna har grövre brott uppdagats i form av koppleri och grovt koppleri.

Källa: Polisen

Hjälp att komma ur

Är du fast i prostitution eller utsatta för annan form av våld – kontakta följande nummer för att få hjälp.

Polisen: 11414

Mikamottagningen: 08-508 25 501

Talita: 070-430 44 64 / info@talita.se

Köper du sex eller utsätter andra för våld – kontakta följande nummer:

KAST: 020-220 440

Välj att sluta: 020-555 666

Stockholms län har en handlingsplan för att bekämpa våld: HÄR kan du läsa om denna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.