Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joachim Karlsson, som har diabetes, kan inte boka vaccinering på någon av de stora mottagningarna via appen Alltid öppet eftersom han är under 55 år. Foto: Frida Jareteg

Joachim tillhör riskgrupp – kan inte boka tid för vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Region Stockholm nu har påbörjat vaccinering av den breda allmänheten väntar många riskgrupper fortfarande på att få vaccin genom sina vårdcentraler. Joachim Karlsson, 48, har diabetes typ 2 och beskriver sin situation som ett moment 22.

Flera personer i riskgrupp, som skulle ha vaccinerats i fas 3, kan behöva invänta sin tur i fas 4. Detta på grund av brist på vaccindoser hos vårdcentralerna.

– Det känns inte bra eftersom jag då förlorar en massa tid och faktiskt riskerar att bli allvarligt sjuk eller dö i corona, säger Joachim Karlsson, vars vårdcentral på Sofiahemmet bara får 35 doser i veckan.

Vaccinsamordnaren: Måste balansera grupperna

Personer i riskgrupp måste alltså vänta på att bli kontaktade av sin vårdcentral för att få en tid.

Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, varför kan inte riskgrupper boka tid på de stora vaccinationsmottagningarna via appen Alltid öppet?

– Vi måste ha tillgång till journaldata och diagnosdata och det har man på vårdcentralerna.

Magnus Thyberg, vaccinsamordare i Regio Stockholm. Foto: Frida Jareteg/SVT

Varför ser man inte till att alla i fas 3 får vaccin först?

– Vi måste balansera grupperna, dels fokusera på de prioriterade grupperna och dels ha en hög vaccinationstakt. Alla våra vaccinatörer känner att de får för lite vaccin, men vi har försökt att fördela så jämnt som det går, säger Thyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer