De vill ge unga i förorten jobb – får inte pengar

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Ung i X-cons organiserade brottsdömda ungdomar i Järva som ville bli drogfria och byta livsstil. De fixade företag som skulle erbjuda praktikjobb. Men efter åtta månader finns det fortfarande ingen som vill betala för projektet.

Man låser upp en tung ståldörr, sedan är det några trappor ned. Här försöker föreningen Ung i X-cons starta en verksamhet för att hjälpa unga som dömts för brott till ett liv med jobb och drogfrihet.

Vi träffades sist i oktober, då var de hoppfulla. X-cons som själva är före detta kriminella som bytt livsstil, hade ett femtontal ungdomar i sitt nätverk bara här i Rinkeby, Husby och Kista. De ungdomarna parade man ihop med företag som var villiga att ta emot dem på sin arbetsplats, mot lönebidrag. 

Stockholmsupplopp

Men nu har det gått åtta månader och inte en enda ungdom har kunnat börja jobba.

– De har inte velat betala den här summan för att vi ska kunna arbeta med ungdomarna. Det är det som är problemet, säger Onur Karaglou, en av ungdomsledarna.

ABC: Ni har vänt er både till socialtjänsten och till Arbetsförmedlingen?

– Ja, det har vi gjort.

Mehmet Döhlek kommer in. Han har väntat sedan i höstas på att få börja jobba på en Levis-butik. Han hoppas fortfarande.  

Vad kommer du att göra annars om du inte får det här jobbet då?

– Samma vanliga. Sitta här i centrum. Vänta, vänta.

Men du kan ju söka andra jobb?

– Jag har gjort det, men man får inte ens svar tillbaka.

Under tre år har X-cons hjälpt ett 40 tal ungdomar i andra delar av Stockholm ut på olika arbetsplatser. Socialtjänsten har då betalat de 8.000 kronor per ungdom och månad som behövs för föreningens omkostnader, utöver lönebidraget.

Men i Rinkeby-Kista har det inte blivit några pengar, och nu hotas hela jobbprojektet. Många av de ungdomar som man förberett arbetsplatser åt har tappat motivationen och försvunnit.

Kände igen ungdomar under kravallerna

Onur Karaglou, själv uppvuxen i Rinkeby, kände igen några av dem när han nattvandrade under kravallerna. Han såg då hur de vandaliserade.

– Det kanske låter mycket med 8.000 kr för en ungdom i månaden, men vad den här ungdomen kan göra för skada för skattebetalarna, det vill jag inte ens ta upp, du vet!

Susanne Tengberg är verksamhetschef i Rinkeby-Tensta och ansvarig för förebyggande ungdomsarbete i de norra förorterna. Hon betonar att X-cons har fått hjälp med en lokal i Rinkeby centrum och att man ser positivt på föreningens verksamhet.

Men när det har varit så mycket problem med upplopp och kravaller, varför tar ni inte chansen då och stödjer initiativet med jobbprojekt för ungdomar?

– Vi bygger det här stegvis. Det här skulle kunna vara ett alternativ bland andra alternativ.

Ni har ju inte beviljat någon ungdom stöd från er, finns det fortfarande någon chans då menar du?

– Det gör det ju.

Men projektledare Richard Zamani från X-cons, pekar på att engagemang och förändringsvilja är en färskvara hos ungdomar. X-cons har ett förtroende bland unga i utanförskap, och ett stort kontaktnät i förorterna. Men föreningen behöver i sin tur stöd från resten av samhället för att kunna använda sin samlade erfarenhet och hjälpa andra, säger han.

– Tid, tja, de här ungdomarna har inget tålamod. Har man en gnista så gäller det att göra eld av den gnistan. Låter man tiden gå så slocknar ju den lilla gnistan som finns i ungdomarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet