Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd och Barbro Sörman, distriktsordförande.

Jörnehed: ”Andra som kanske borde avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed har inga planer på att avgå som landstingsråd. Istället menar han att distriktsstyrelsens ordförande Barbro Sörman borde fundera på om hon ska sitta kvar.

Sprickan inom Västerpartiets Storstockholmsdistrikt blir allt tydligare. Efter att distriktsstyrelsen tagit beslut om att man vill att de ledande landstingspolitikerna Gunilla Roxby Cromvall och Håkan Jörnehed ska avgå så slår Jörnehed tillbaka.

– Jag kan nog redan säga att jag tror inte att det finns en majoritet för distriktsstyrelsens förslag i vår landstingsgrupp. Jag känner att vi har ett väldigt stöd i vår landstingsgrupp, säger Håkan Jörnehed.

V-krisen i landstinget

SVT: Om landstingsgruppen och ditriktsstyrelsen har olika syn i den här frågan, vad får det för konsekvenser?

– Att det uppstår en stor konflikt i vårt partidistrikt.

”Inte skötts så bra av distriktsstyrelsen”

Det är landstingsgruppen som beslutar om hur gruppstyrelsen ska se ut och vem som ska vara gruppledare. Frågan kommer att tas upp på ett gruppmöte den 9 juni, berättar Håkan Jörnehed.

Samtidigt som Håkan Jörnehed menar att man inte ska fatta förhastade beslut när det är mycket känslor i luften så tycker han att andra inom partiet ska fundera över sin framtid.

– Jag hör andra inom partiet prata om att man tycker att den här och andra frågor inte skötts så bra av distriktsstyrelsen, och framför allt ordförande Barbro Sörman. Så det kanske är andra som ska börja fundera på om de ska avgå, säger Håkan Jörnehed.

”Historien har flera sidor”

Håkan Jörnehed är själv en av de som varit måltavla för delar av den skarpa kritiken mot den dåliga arbetsmiljön på Vänsterpartiets landstingskansli. Han menar att kansliet idag fungerar betydligt bättre än för ett år sedan.

– Jag tycker att utredningen tyvärr inte riktigt beskriver den enorma komplexitet som finns kring de händelser som figurerat i media. I det jag hunnit läsa av utredningen tycker jag inte riktigt att det kommit fram att den här historien har flera sidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

V-krisen i landstinget

Mer i ämnet