Foto: SVT

(V) vill byta ut partiets landstingsledning

Uppdaterad
Publicerad

Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Storstockholm har inte längre förtroende för partiets ledning i landstinget. Efter SVT Nyheter Stockholms rapportering om mobbning och social utfrysning på partiets landstingskansli vill partiet nu att ledande landstingspolitiker ersätts.

Under två år har tio personer slutat på Vänsterpartiets kansli i landstinget, flera av dem har känt sig borttvingade. Många har vittnat för SVT Nyheter Stockholm om mobbning och social utrfysning, och en person blev fråntagen sina arbetsuppgifter när denne tog upp arbetsmiljöproblemet.

Efter att SVT granskat situationen på Vänsterpartiets landstingskansli tillsatte distriktsstyrelsen en konsultutredning som nu är klar. Utredningen visar på en arbetsplats med stora konflikter där det har framkommit allvarliga anklagelser.

V-krisen i landstinget

”Vårt ansvar se till att de får upprättelse”

– Människor har farit väldigt illa, det är väldigt tydligt, oavsett vad man anser vara orsaken till det. Det är vårt ansvar att se till att de på något sätt får upprättelse, och att någon tar ansvar, säger Barbro Sörman, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Distriktsstyrelsen menar att det är gruppledaren Gunilla Roxby Cromvall som haft det yttersta ansvaret under tiden som de här sakerna har hänt.

– Vi har tagit ett beslut i distriktsstyrelsen där vi vill att gruppledaren ska lämna sin plats, säger Barbro Sörman.

Distriktsstyrelsen kan dock inte avsätta någon men vill alltså att Gunilla Roxby Cromvall, som även sitter i gruppstyrelsen i landstinget, ska sluta.

Vill även byta ut gruppstyrelsen

Man har heller inte förtroende för att den nuvarande gruppstyrelsen, där även bland annat landstingsrådet Håkan Jörnehed ingår, kan implementera de rekommendationer som utredningen föreslår.

– Vi vill att hela den nuvarande gruppstyrelsen byts ut, så att man gör en nystart, säger Barbro Sörman.

Nu ska en valkommitté tillsättas som ska ta fram förslag till nya ledamöter.

Gunilla Roxby Cromvall är sjukskriven och hänvisar frågor till Håkan Jörnehed, som också varit måltavla för kritik.

”Jättetragisk historia”

Flera för detta anställda på Vänsterpartiets landstingskansli säger att man informerat distriktsstyrelsen om arbetsmiljöproblemen för att få hjälp, men upplevde inte att de fick gehör.

– Det är klart att med facit i hand så kan man tycka att det skulle ha gjorts saker tidigare. Men det var jätteviktigt för oss att göra den här utredningen så att vi fick en samlad bild och att dessutom de förtroendevalda fick komma till tals, säger Barbro Sörman.

– Det här är en jättetragisk historia. Jag är jätteledsen för att personer som varit anställda hos Vänsterpartiet har mått såhär dåligt. Ingen ska behöva bli illa behandlad, eller känna sig illa behandlad, när man är anställd hos oss, säger Barbro Sörman, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

V-krisen i landstinget

Mer i ämnet