Väddö först med journal på surfplatta

Publicerad

Nu ska det gå att få med sig all dokumentation ut på hembesök. Väddö vårdcentral är först ut i pilotprojektet.

– Med den här möjligheten kan jag göra allting på plats hemma hos patienten, jag slipper dubbeldokumentationen vilket minskar risken för att man tappar något viktigt på vägen, säger Marie Sjöblom som är distriktssjuksköterska på Väddö vårdcentral.

Som det ser ut idag får hon skriva ner viktig information på papper för att sedan föra in den i journalen när hon är tillbaka på vårdcentralen.

”Viktigt med integriteten”

Surfplattorna ska också göra det lättare för personalen att komma åt viktig patientinformation ute på fältet och då kunna ge snabba svar till patienterna.

Men att det har tagit så här pass lång tid för sjukvården att hänga med i teknikutvecklingen beror på att det är väldigt viktigt med säkerheten.

– Det är viktigt att vi inte bryter mot integritet eller sekretess när man är ute på fältet, att man kan hitta informationen på ett snabbt sätt utan att den förvanskas på vägen och så vidare men det har vi nu funnit lösningar på med den här nya applikationen, säger Daniel Forslund (FP) som är landstingsråd.

Ska spridas till storsjukhusen

Anledningen till att man startar projektet i Stockholms skärgård är för att de ofta har långa resor ut till sina patienter men förhoppningen är att det såsmåningom ska spridas vidare över hela Sverige och att surfplattorna ska användas även på de stora sjukhusen.

– De allra största satsningarna har tidigare varit på sjukhus och inom intensivvården men den största patientvolymen, största vårdens vardag finns ju här i primärvården och hemsjukvården och med innovationer som den här tar vi raska kliv framåt, säger läkaren Magnus Peterson som även är ansvarig för projektet.

Väddö vårdcentral är först ut men efter några månader ansluter även Djurö till pilotprojektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer