Journalist hotas för artiklar om varg

Publicerad

Efter att journalisten Jens Flyckt skrivit nyhetsartiklar om varg har han tvingats skaffa överfallslarm. Han har hängts ut på en internetsajt som hetsar mot de som stödjer vargjakt. Nu befarar han att det kan finnas en koppling till Norrtäljepolisen.

När ABC besöker Jens Flyckt i sitt hem i Roslagens skogar är han noga med att vi inte ska gå ut med var han bor. Sedan han i våras skrivit flera nyhetsartiklar om vargarna i Uppland har flera märkliga händelser inträffat. Bland annat otäcka telefonsamtal.

– Och vid två tillfällen har en vit Volvo stått på vår garageuppfart och bränt iväg med rivstart när jag gått närmare. Jag har haft en bil som följt efter mig en hel dag när jag jobbat och en gång när jag var inne i Norrtälje kom en man fram till mig. Han tilltalade mig vid namn och hånlog, säger Jens Flyckt som polisanmält händelserna.

Är ingen ”varghatare”
Men polisanmälan har lagts ned. Samtidigt har han hängts ut med namn, bild och telefonnummer på en Internetsajt som uppmanar till våld mot folk som stödjer vargjakt.

– Den värsta chocken har lagt sig men det är klart jag känner mig orolig som kommit i kontakt med de här extrema krafterna, berättar Jens Flyckt. Någon ”varghatare” är han inte alls – det understryker han flera gånger.

Jens Flyckt påstår att det kan finnas en koppling mellan sajten som uppmanar till våld och den ideella organisationen APU, Anti Poaching Unit. En organisation som bland annat arbetar med att bekämpa tjuvjakt och varg. Sju av medlemmarna i APU arbetar som poliser i Norrtälje och engagerar sig i verksamheten på sin fritid.

”Det bedrivs en förtalskampanj mot APU”
– Jag betraktar APU som ett halvmilitant medborgargarde, säger Jens Flyckt.

I Norrtälje träffar vi polisen Markus Mattsson som är medlem i APU.

– Det bedrivs en förtalskampanj mot APU. Det har det gjort en längre tid, säger Markus Mattsson och kallar kopplingarna med sajten som uppmanar till våld för befängda.

Polisen internutreder
– Vi är en fredlig och vänlig organisation som rör oss i skogen och iakttar konstigheter. Ser vi någonting anmäler vi det, berättar Markus Mattsson.

Nu har polisen inlett en internundersökning om polisernas fritidsverksamhet är okej. ABC har sökt polismästaren i Roslagen som avböjer en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer