I många städer är stränderna hårt exploaterade och det är brist på skyddade miljöer. Foto: SVT

Julgranar hjälper i riktigt bottenprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Knut namnsdag och enligt traditionen ska granen kastas ut. Den som ville kunde dumpa sin julgran i Riddarfjärden och på så sätt skapa en bättre miljö för stadens fiskar.

– Miljön här inne är väldigt exploaterad. Man har byggt kajer och muddrat och det har byggt bort fiskarnas livsmiljöer. Men genom att bygga risvasar med julgranar så anlägger vi nu en slags artificiella rev, säger John Kärki på Sportfiskarna.

Flera stockholmare gjorde miljögärning

En risvas består av ett knippe med granar och en tung sten ihopsatta med nedbrytbart rep. Flera stockholmare kom för att göra en gärning för miljön.

– Det är visserligen en liten gran, men ändå, säger Mats som blev tipsad om graninlämningen av sin fru.

”Det är ett problem”

Det gröna initiativet är ett samarbete mellan Sportfiskarna, Stockholm stad, Strömma, Skansen och WWF. Miljöborgarrådet fanns på plats för att prata om hur fiskarnas livsmiljöer alltmer har försvunnit.

– Det är ett problem och vi måste förbättra det här på flera sätt. Det här är ett sätt. Sedan måste vi planera staden lite smartare, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Ett konkret exempel är när man bygger skarpa kajkanter. Då sticker inga träd ned sina rötter i vattnet så att de skapar platser för fiskarna att bo.

1. Bunta ihop två julgranar.

2. Gör de tunga med vikter längst ner.

3. Kasta ned dem på botten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer