Foto: Lisa Liljefors/SVT.

Insamling för hemlösa lockade hundratals

Publicerad

Kön ringlade lång i Kungsträdgården i dag när Stadsmissionen och Smaka på Stockholm anordnade jullunch. Det är sjätte året i rad som lunchen arrangeras och syftet är att samla in pengar till Stockholms hemlösa.

– Vi gör det här dels för att uppmärksamma situationen med att vi har allt fler hemlösa, men också för att samla in pengar till vår verksamhet där vi

Marika Hjelm Siegwald. Foto: Lisa Liljefors/SVT

jobbar med hemlösa och för att samla in julklappar till människor i hemlöshet, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission.

Julklapparna som samlas in är varma underställ, mössor, vantar och annat som de hemlösa önskar sig för att klara vintern.

– Det är ett bra initiativ. Det finns många som inte kan fira jul på samma sätt som jag kan kosta på mig, säger besökaren Mia Kristoferson.

Fler hemlösa kvinnor med barn

Antalet hemlösa har ökat med 130 procent sedan 2011 och i dag lever över 7 000 personer i Stockholms län i hemlöshet. 1 600 av dessa är akut hemlösa vilket innebär att de helt saknar boende och sover utomhus.

– Det som är mest oroväckande är att det är kvinnor med barn under 18 år som har ökat bland hemlösa. Man får mycket sämre förutsättningar att komma in i samhället ordentligt om man växer upp i en familj som är hemlös, säger Marika Hjelm Siegwald från Stadsmissionen.

Fia Nordenmark och Mia Kristoferson. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Engagemanget för Stockholms hemlösa blev tydlig när lunchkön stadigt växte och hundratals personer tog sig till Kungsträdgården för att bidra till insamlingen.

– Stadsmissionen är bra på att ta hand om hemlösa och det är särskilt viktigt vid jul, säger Fia Nordenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.