Johan Mirtorp menar att fler personer kräver tillbaka pengar efter att ha betalat för höga hyror i andrahandsboenden. Foto: TT/Pressbild

Juristen om ockerhyrorna: ”De begår ett lagbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Den som har betalat för mycket i hyra för ett andrahandsboende kan få pengarna tillbaka – i alla fall om man bor i en hyresrätt. Det säger förbundsjuristen Johan Mirtorp efter att tidningen Mitti rapporterat om att 9 av 10 stockholmare betalar för höga hyror för andrahandsbostäder.

Det är Boverket, som på uppdrag av regeringen, har kartlagt marknaden för andrahandsuthyrning av bostäder. Kartläggningen visar att 9 av 10 stockholmare i innerstaden, och 7 av 10 i förorterna, beräknas betala ockerhyror – någonting som tidningen Mitti var först att rapportera om.

Olika regler gäller

Ockerhyror tas ut för både hyresrätter och bostadsrätter enligt Boverkets kartläggning, men olika regler gäller för de olika boendeformerna.

För bostadsrätter gäller privatuthyrningslagen och där får en uthyrare ta ut en högre avgift för att få en rimlig avkastning på det kapital man har investerat i bostaden, samt beroende på vilka driftkostnader som gäller för bostaden. I driftkostnaden ingår till exempel avgiften till bostadsrättsföreningen.

– Det finns en gräns även där men enligt lagen kan man ta ut en betydligt högre hyra, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hyresnämnden är den nämnd som avgör hyrestvister och de kan bara besluta om att sänka hyran när det gäller bostadsrätter. Det går alltså inte att få tillbaka pengar som man redan har betalat.

Ett lagbrott

För hyresrätter gäller mellan 5 och 15 procents påslag vid andrahandsuthyrning, men hyresnämnden kan i tvistefall besluta om att den som betalat för mycket ska få tillbaka pengar. Dock inte mer än ett år tillbaka.

– Det är naturligtvis bra att veta vad förstahandshyran är innan man skriver kontrakt. När man har hamnat i en sådan här situation kanske man inte får tillbaka överhyran krona för krona. Det slutar oftast med en förlikning, säger Johan Mirtorp och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att den personen som tar ut så hög hyra begår ett lagbrott. Det är inte bara en allmän förseelse eller dålig attityd.

Fler kräver tillbaka

Andrahandshyrestagare i såväl hyres- som bostadsrätter kan vända sig till hyresnämnden om man misstänker att man betalar för mycket i hyra.

– En positiv aspekt är att vi börjar notera i någon mån att antalet personer som kräver tillbaka efter att ha betalat för hög hyra ökar något, menar Johan Mirtorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.