Minsveparen M 20, som är byggd i trä, fyller 80 år i december. Foto: Pia Heick/SVT

K-märkta minsveparen M 20 sjösatt vid Beckholmen

Publicerad

På måndagen sjösattes den snart 80 år gamla minsveparen M 20 från torrdockan på Beckholmen i Stockholm. Det k-märkta museifartyget har genomgått omfattande reparationer under vintern. Nu väntar en ny säsong till sjöss.

Minsveparen M 20, som byggdes under andra världskriget, har i ett halvårs tid reparerats i Västra torrdockan på Beckholmen. På måndagen var det äntligen dags för fartyget att gå ut på öppet vatten igen efter tusentals hantverkstimmar på land.

– Det känns fantastisk roligt! Det här är vår stora dag och vi längtar efter att komma ut, säger Anne Sofie Eriksson från den ideella föreningen M 20 som står bakom renoveringen.

Foto: Pia Heick/SVT

Rustats upp med ideella krafter

M 20 har samlat in drygt en miljon kronor för att kunna genomföra reparationerna. Arbetet har utförts av timmermän från Beckholmens Dockförening som har unik kompetens om hur man rustar upp gamla träfartyg.

• Minsveparen M 20 är k-märkt och ägs idag av Sjöhistoriska museet.

• Fartyget byggdes 1941 på Neglinge varv i Saltsjöbaden under brinnande krig.

• År 2005 räddades minsveparen undan skrotning av den ideella föreningen M 20, som sedan dess underhåller, bemannar och driver fartyget.

• Fartygets hemmahamn är Stockholm vid Vasamuseet.

• Den 1 december 2021 fyller fartyget 80 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.