kaknästornet är stängt för allmänheten Foto: TT

Kaknästornet stängt av säkerhetsskäl

Uppdaterad
Publicerad

Kaknästornet är tillfälligt stängt för allmänheten. I samband med en rutinkontroll av hissarna så upptäcktes slitage på en hisslina.

Under tiden som hissen repareras kommer endast en hiss att vara i drift, något som påverkar utrymningsmöjligheterna.

– Linorna var så pass slitna att hissen inte ska användas. För att göra en säker utrymning så måste man ha flera fungerande nödutgångar. I Kaknästornet finns det bara två hissar. För att räddningspersonal ska kunna ta sig upp och samtidigt kunna evakuera så måste det finnas två fungerande hissar, säger Björn Westdahl, presskontakt på Storstockholms brandförsvar.

Stängt tillsvidare

Teracoms verksamhet pågår som vanligt och påverkar inte utsändningarna av radio och tv.

Kom det här som en överraskning för er?

– Vi undersöker hissarna en gång om året enligt de krav som finns, och nu upptäcktes det här. Vi valde att agera direkt och har följt rutiner, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef på Teracom AB.

Kaknästornet kommer hålla stängt tills vidare.

– Vi ska först se till att problemen åtgärdas. Efter alla inspektioner och att brandmyndigheten har gett klartecken så öppnar vi, när det blir får vi återkomma till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.