Kaknästornet är Stockholms läns högsta byggnad och lockar tusentals besökare årligen. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Kaknästornet stängt för besökare på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

I september stängdes Kaknästornet tillfälligt för besökare från allmänheten av säkerhetsskäl. Nu har Teracom beslutat att tornet ska förbli stängt, eftersom investeringarna som krävs för att kunna hålla öppet anses vara för dyra.
– Det är jättetrist att det har blivit så här, men vi hittar ingen annan lösning, säger Niklas Vange på Teracom.

Den 25 september bommade Kaknästornet igen för besök från allmänheten. Anledningen var att man vid en kontroll av brandsäkerheten hade upptäckt brister i sprinklersystem och rökevakuering i byggnaden. Även i juni stängde byggnaden under en period på grund av slitage på hisslinorna.

Nu kan SVT Nyheter Stockholm dessutom berätta att det, enligt Storstockholms brandförsvar, även saknas bygglovshandlingar och andra handlingar som beskriver brandskyddet i fastigheten.

”Tvungna att göra så här”

Bristerna med sprinklersystemet och hisslinorna ska nu vara åtgärdade, men efter möten med interna och externa parter samt brandskyddsmyndigheter bedömer Teracom att de investeringar som krävs för att hålla öppet för allmänheten är för stora. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Som vi ser det nu är vi tvungna att göra så här, och det handlar inte bara om säkerhet utan det är en sammanvägd bedömning. Det skulle inte vara ekonomiskt ansvarsfullt att genomföra de här investeringarna, säger Niklas Vange, presstalesperson på Teracom.

Enligt Teracom kan säkerhetskraven också innebära att man skulle behöva göra ingrepp på Kaknästornets utsida.

– Det handlar om ingrepp som kan påverka fasaden, till exempel fler hissar som inte får plats innanför tornet. Det vore ytterligare en problematik för ett landmärke för Stockholm, säger Niklas Vange.

Tusentals besökare varje år

Teracom är ett statligt bolag som driver det svenska marknätet för radio och tv, och Kaknästornet är centrum för radio- och tv-trafiken. Bolaget äger lokalerna som tidigare hyrdes ut till en restaurang och en souvernirbutik.

Kaknästornet är Stockholms läns högsta byggnad med tusentals besökare varje år.

1967 bestod det svenska tv-nätet av en enda svartvit, analog kanal. För att kunna utöka radio- och tv-sändningarna krävdes det ett länktorn, och det var därför Kaknästornet byggdes.

Byggnaden ritades av Hans Borgström och Bengt Lindroos.

Tornet har en publik del, med utsiktsplattform och restaurang, som nu alltså är stängda.

Kaknästornet är 155 meter högt, 170 inklusive mast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.