Kameraövervakningen välkomnas av Tenstabor

Publicerad

Många Tenstabor är positiva till att polisen får kameraövervaka centrum. På Brå är man däremot skeptisk till om kameror skulle ha önskad effekt.

Så sent som på torsdagseftermiddagen rånades en butik i Tenstagången av flera maskerade män. Och de butiksinnehavare och Tenstabor som SVT pratar med välkomnar kammarättens ja till kameraövervakning. De hoppas att det ska minska bottsligheten i både Tensta och Rinkeby.

– Jag skulle känna mig tryggare, för om någon vill göra något brottsligt så är de medvetna om att det finns kameror och det kanske minskar brottsligheten, säger tenstabon Nora Chaker Al Zoubeidi.

– Om det inte hjälper så är det fel men om det hjälper så är det bra, säger butiksbiträdet Ümit.

Tror du att det kommer hjälpa?

– Ja, det tror jag. Folk gillar inte att vistas där det finns kameror, det kan bli stressigt för kriminella.

Brå är kritiska

Men Brottsförebyggande rådet ställer sig skeptiskt till effekten av kameraövervakning.

Brå:s studier av övervakning vid Medborgarplatsen och Stureplan visade att brottsligheten inte har minskat där. Åtminstone inte mer än på andra jämförbara platser.

– Där det skulle kunna ha en effekt, där det sker öppen narkotikahandel, kan man oskadliggöra kamerorna eller så hittar man andra vägar, säger Stina Holmberg, utredare på Brå.

Läs mer här: Polis får kameraövervaka i Rinkeby och Tensta

De rättsliga turerna kring kameraövervakningen i Rinkeby och Tensta har varit många, och sista ordet behöver inte vara sagt.

Datainspektionen menar att kameraövervakning är ett för stort ingrepp på den personliga integriteten och kan komma att överklaga beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen, men det har man inte tagit ställning till än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer