Starta klippet för att se gymnasieelever och skolborgarrådet Lotta Edholm (L) kommentera kampanjen mot tvångsäktenskap. Foto: SVT

Kampanj ska få fler att anmäla tvångsäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är den period då flest unga blir utsatta för tvångsgifte. Inför vårterminens slut har Stockholms stad skickat ut informationsblad till skolelever om var man kan vända sig för att söka hjälp eller om man misstänker att en kompis ska giftas bort. SVT besökte Kärrtorps gymnasium för att prata med några elever om deras tankar kring utskicken.

Även rektorer har fått ett brev med rekommendationer om hur skolpersonal kan agera vid misstankar om hedersförtryck. Brevet innehåller också rutiner för att efter lovet upptäcka och rapportera om elever som misstänks ha utsatts för tvångsgifte i utlandet.

Origo, centret mot hedersrelaterat förtryck och våld i Stockholms län, uppger att de fick totalt 803 samtal under 2018. De allra flesta samtal rörde just tvångsäktenskap eller hot om tvångsäktenskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer