Det var under måndagen som en kulsprutepistol hittades på Blå huset i Tensta. Foto: Moa Ferm/SVT

Kulturskolan kan flyttas från Blå Huset efter vapenfyndet

Uppdaterad
Publicerad

I måndags hittade en anställd på Blå huset i Tensta en kulsprutepistol på fritidsgården. Personal som SVT pratar med reagerar starkt på fyndet.

– Ingen skaffar väl ett vapen och ett fullt magasin utan avsikten att det ska användas, säger en medarbetare i huset som vill vara anonym.

Enligt uppgifter till SVT låg kulsprutepistolen, som hittades under måndagen, tillsammans med ett magasin fyllt med nio millimeters patroner i ett låst förråd för idrottsutrustning på fritidsgården. Efter vapenfyndet larmade personalen polis som kom och beslagtog vapnet och magasinet.

– Jag kan inte bestämma mig för om jag ska vara rädd eller inte. Kan jag då säga till föräldrar och ungdomar att de ska komma till verksamheten med gott samvete? Det känns inte så. Ingen skaffar väl ett vapen och ett fullt magasin utan avsikten att det ska användas, säger en medarbetare i huset som vill vara anonym till SVT.

Kulturskolechefen: Varit problem tidigare

I Blå huset i Tensta finns ett flertal verksamheter, däribland ett gym, den nämnda fritidsgården och Kulturskolans verksamhet för musik, dans och konst. Fritidsgården håller öppet som vanligt men skyddsombudet på Kulturskolan har valt att stänga verksamheten av säkerhetsskäl.

I huvudskyddsombudets motivering till varför arbetsplatsen stängs, som SVT Nyheter tagit del av, framhålls att flera medarbetare har uttryckt oro för att gå till jobbet.

I underlaget hänvisas även till tidigare incidenter och att få åtgärder har gjort för att förbättra arbetsmiljön. Huvudskyddsombudet skriver i underlaget som SVT tagit del av att ”det finns en önskan att Kulturskolans verksamhet flyttas till en annan lokal av både skyddsombud och medarbetare”. Enligt huvudskyddsombudet vill också enhetschefen för Kulturskolan på Blå Huset se en sådan lösning.

Under onsdagens möte med de säkerhetsansvariga på kulturförvaltningen och stadsdelen meddelade Arbetsmiljöverket att Kulturskolan öppnats igen. Det innebär att undervisningen återupptas på måndag i de befintliga lokalerna. Men Anders Elers Ivarsson, tillförordnad kulturskolechef, bekräftar till SVT att det varit stökigt på Blå Huset, och att man söker efter nya lokaler i Tensta.

– Ja, det har varit problem tidigare till och från, säger han.

Så ni söker nya lokaler efter vapenfyndet?

– Vi söker alltid nya lokaler som ska ligga nära eleverna, men lokalerna också vara trygga. Så också i Tensta, säger han.

Vilka problem handlar det om?

– Jag kan inte vara mer specifik än så just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.