Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pelikan flyttade 1733 till Brunnsbacken vid Södermalmstorg Foto: Lisa Liljefors/SVT

Bellmans Pelikan framgrävd i Slussenbygget

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i bygget av nya Slussen har arkeologer grävt fram lämningar från förr. I höjd med Södermalmstorg har man hittat dåtidens restaurang Pelikan, en plats där självaste Carl Michael Bellman sägs ha vistas en hel del.

Oväntade fynd som exempelvis stenlagda gator och murade hus med tegeltak och glasfönster hör till efterlämningarna i området runt Slussen. Och ännu mer väntas längre ner i jordlagren.

– Det vi vet sen tidigare utgrävningar är att det finns lämningar från så tidigt som medeltiden så vi hoppas att vid nästa etapp hitta mer, säger Philip Tonemar, projektledare Arkeologikonsult.

När utgrävningarna är klara dokumenteras allt material som sen fraktas till Stadsmuseet i Stockholm.

Vad händer i Slussen här näst?

Bygget räknas vara klart 2025 men under 2022 ligger mycket fokus på avrinningskanalerna.

– En av två avrinningskanaler kommer tas ur bruk under försommaren, men det är inget invånarna kommer märka av. Anledningen är att säkra staden ifall det uppstår höstflod eller höga vattennivåer. Utöver det så kommer vi montera öppningsbara broar, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig vid exploateringskontoret Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.