Rutta Rusom är en av de biljettkontrollanter som jobbar med kroppskamera. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

”Vi känner oss tryggare med kameran på”

Publicerad

Förra året utrustades flera av SL:s biljettkontrollanter med kroppskameror. Nu öppnar Region Stockholm för att bredda projektet och utrusta fler kontrollanter med kamera.
– Beskedet är att det fungerar så väl, att vi gärna ser framför oss att det här är något som vi breddar, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Det var i december som fyra biljettkontrollanter utrustades med kroppskameror i sitt arbete. Knappt två månader in i projektet har Region Stockholm börjat utvärdera projektet.

– De verkar ha fungerat väldigt väl. Kamerorna är uppskattade av kontrollanterna, fler känner sig trygga och fler resenärer som annars skulle ha ställt till med bråk gör inte det. Det är helt uppenbart att hotfulla situationer har minskat, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

”Känner oss tryggare”

Kamerorna slås på manuellt av kontrollanterna vid behov. Rutta Rusom, som jobbat som biljettkontrollant under flera års tid, berättar att kamerorna ökat tryggheten för kontrollanterna.

– Vi känner oss självklart tryggare med kameran, säger hon till SVT när vi tar rygg på kontrollanterna under ett arbetspass.

Redan nu öppnar Kristoffer Tamsons (M) för att förlänga och utöka projektet.

– Beskedet är att det fungerar så väl, att vi gärna ser framför oss att det här är något som vi breddar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer