– Vi får sörja, men i helgen måste vi också hinna ta tillbaka våra gator och vår stad, säger arrangören Damon Rasti. Foto: Ingvar Karmhed

Kärlek och omtanke hyllas på Sergels torg

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kommer en opolitisk manifestation för kärlek och omtanke att hållas på Sergels torg, alldeles intill platsen för terrordådet.

Manifestationens arrangör Damon Rasti var på väg in till stan på fredagseftermiddagen, när han nåddes av beskedet att ett attentat skett i centrala Stockholm.

– Det första jag tänkte var: Det här händer inte! Sedan ringde jag till min familj för att se om de var okej, säger Damon Rasti.

”Sverige världsledande på respektfullhet”

Han märkte snabbt att många andra också var chockade och ledsna över det som hänt. Därför skrev han ett inlägg på Facebook, där han uppmanade människor att inte bli förblindade av hat utan att i stället fortsätta att bemöta varandra på ett respektfullt sätt – något Damon Rasti menar att Stockholm och Sverige är världsledande på.

– Jag flydde från kriget i Iran när jag var åtta och kom till ett Stockholm som blev en trygg plats för mig här på jorden. En plats som många människor runt om i världen bara kan drömma om. Oavsett vem som ligger bakom fredagens dåd, så var det här en attack på den öppenhet och den tolerans som jag har lärt mig i Sverige, säger Damon Rasti.

LÄS MER: Mc-kille skjutsade hem strandsatta stockholmare

Tyst minut ska hållas

Inlägget fick snabbt stor spridning och då föddes tanken på att arrangera en manifestation för kärlek och omtanke.

– Det måste finnas tid för sorg, men i helgen måste vi också hinna ta tillbaka våra gator och vår stad. Syftet med manifestationen är att vi stockholmare samlas och visar oss enade tillsammans, säger han.

Manifestationen kommer att hållas på söndagen kl 14.00. Förutom musik och tal hålls det också en tyst minut kl 14.53 – samma tid som attacken på Drottninggatan skedde.

– Ta med ljus som går att tända och visa respekt och kärlek till varandra. Visa hänsyn till offren genom att inte ta med några politiska budskap.

Är det inte dumt att samla på mycket folk på en och samma plats när det just varit ett attentat?

– Det som har hänt får inte förändra hur vi lever våra liv. Vi måste vägra att acceptera ett mer stängt och intolerant samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet