Karolinska tackade nej till hjälp med operationsköer

Uppdaterad
Publicerad

I somras erbjöd Danderyds sjukhus Karolinska universitetssjukhuset hjälp med att operera svårt cancersjuka patienter för att korta kön. Men Karolinska avböjde och kön växte, skriver DN.

20 svårt sjuka patienter fastnade i operationsköer under semestrarna. Operation kan betyda skillnaden mellan liv och död, då det är viktigt att operera inom 36 dagar efter ställd diagnos. Karolinska har utrett tolv fall där patienter fått sina operationer för sent och lex Maria-anmält tre.

Annika Tibell, operativ direktör på Karolinska, säger till Dagens Nyheter att det inte finns något annat sjukhus i Stockholm som kan utföra operationerna.

– Det är ganska mycket jobb med att prioritera om stora operationer. Det är inte så enkelt att flytta en bukspottkörtelpatient till Danderyd, säger Harald Blegen, chef för Tema cancer på Karolinska.

Varken ansvariga politiker inom Stockholms läns landsting eller landstingets chefsläkare fick information om den svåra kösituationen.

– Karolinska har aldrig signalerat att man inte klarar sitt uppdrag för cancervården. Vi har ju möjligheter att underlätta att sjukhusen hjälps åt, säger Bratt till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer