Visa alla (3)

Kassim Nagwere får pris för sitt arbete med unga i förorten

Publicerad

Varje år utser organisationen Reach for Change ett antal barnrättshjältar. Det är personer med sociala innovationer som arbetar för att förbättra livet för barn i Sverige och en av årets pristagare är Kassim Nagwere.

Kassim Nagwere är grundare till föreningen Drömstort. Där arbetar han med att motivera ungdomar i förorten.

– De får hjälp att sätta upp mål och beskriva sina drömmar och sen skapar vi aktiviteter och ledarskapskurser utifrån det, säger Kassim Nagwere.

Hur kan du själv relatera till ungdomarna?

– Jag har själv vuxit upp i olika förorter och vet vad de går igenom när de känner sig utanför eller känner att samhället är emot en. Det är väldigt enkelt för mig att vända mig till dem och prata med dem på ett sätt som de förstår.

Årets nya barnrättshjältar

Nu har organisationen Reach for Change utsett Kassim Nagwere till barnrättshjälte för arbetet med Drömstort. Utmärkelsen går även till grundarna av Inicio, Mikaela Illanes och Mark Smith, som arbetar för att förbättra barn och ungas digitala kunskaper och till grundarna av Mobile Stories, Jenny Sköld och Lotta Bergseth, som utbildar unga i medie- och informationskunnighet.

Här är årets nya barnrättshjältar. Foto: Stina Svanberg.

Förutom pengar består priset av ett samarbete med Reach for Change som under tre till fem år bistår med rådgivning, kontakter och mentorskap. Syftet är att skapa långsiktighet i föreningarnas verksamhet.

I videon längst upp kan du höra Kassim Nagweres tankar om varför han får utmärkelsen och Reach for Changes motivering till pristagarna.

Vill öppna mötesplats för unga vuxna

För prispengarna vill Kassim Nagwere öppna en mötesplats för unga vuxna.

– Vi vill ge dem en plats där de kan få hjälp med att söka jobb och etablera sig på arbetsmarknaden men på sitt sätt – med sina intressen, mål och drömmar, säger han.

Platsen Kassim Nagwere ser framför sig är Johanneshov som han menar fungerar som knytpunkt för Rågsved, Skarpnäck och Farsta.

Ett av eventen som Kassim Nagwere arrangerat i arbetet med Drömstort. Foto: Anders Tillgren.

– Jag vill gärna att de ska integreras med andra svenskar så det är ett bra ställe, man får båda världarna. Jag tror att dessa ungdomar behöver komma ut och inte bara vara där de känner sig hemma och bekväma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer