Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd, vill se en ny granskning: ”Ord står mot ord”. Foto: Ellen Pan/SVT

KD kräver oberoende granskning av ätstörningsklinikerna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna kräver en extern, oberoende granskning av Mandometerklinikerna, som bedriver specialiserad ätstörningsvård i Region Stockholm. Detta efter att regionen bestämt att ätstörningsvården ska drivas i egen regi efter att avtalet med koncernen går ut 2024.

SVT Nyheter Stockholm har i en rad inslag och artiklar belyst att Region Stockholm kräver tillbaka stora summor från Mandometerklinikerna, som drivit de specialiserade ätstörningsklinikerna i länet.

Har olika syn på vården

Regionens granskning visar bland annat att klinikerna systematiskt felrapporterat vården de gett och för det fått ersättning för “betydande belopp” samt att det saknas evidens för vården. Men Mando delar inte den bilden.

Kristdemokraterna vill nu att en oberoende granskning genomförs, då partiet menar att ord står mot ord och att hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Mandos egen syn på ätstörningsvården skiljer sig åt så pass mycket. Partiet anser att granskningen är nödvändig för att bland annat säkerställa att ingångna avtal med Region Stockholm följts.

Majoriteten försvarar egen granskning

Sandra Ivanovic Rubin (MP), som är ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm, skriver så här i ett mejl till SVT: ”Förvaltningen har redan gjort en oberoende utredning och vi litar på den bedömning som gjorts. Vi inväntar dessutom de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen beslutar om 2024, och vi vill i den här tiden av ekonomisk kris för hela välfärdssektorn inte lägga utredningsresurser på att dubbelarbeta och utreda ännu fler gånger. Det är bättre att pengarna går till patienterna.” 

Hör oppositionsregionrådet Desirée Pethrus (KD) om vad en externt oberoende utredning skulle innebära i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.