Sofia Modigh (KD) tycker att staden borde kunna hjälpa fler flyktingar än bara barnfamiljer.

KD kritiskt till tomma sängar

Publicerad

Kristdemokraterna i Stockholm stad är kritiska till att många sängar i transitflyktingboendet i Älvsjö står tomma. Nu vill de att de rödgrönrosa fyller platserna genom att välkomna fler än bara barnfamiljer.

– Man borde tillåta fler än bara barnfamiljer att bo där, säger Sofia Modigh (KD), ledamot i socialnämnden i Stockholm.

Transitboendet i Älvsjö öppnade i fredags, det har 300 sängplatser och tar emot barnfamiljer på flykt, men under helgen har långt ifrån alla sängar fyllts upp. Från lördagen till idag, tisdag, har cirka 200 sängar per natt stått oanvända, något hon tycker är oansvarigt och ohumanitärt.

–  Det står 200 platser tomma varje natt och samtidigt sover folk på Centralen, vi måste ändra på det här och se det ur humanitär synpunkt, säger hon.

”Patetiskt”

De flesta flyktingar som kommer till Sverige och Stockholm är män som lämnat sina familjer hemma i väntan på en trygg slutdestination. Sofia Modigh menar att de männen nu enbart får stöd av  det civila samhället och inte av staden.

– Det finns ju flera boenden som drivs av ideella organisationer utan stadens inblandning för de här männen, men de räcker ju inte till. Och då blir det ju på något sätt patetiskt med de här 200 tomma sängarna, säger Modigh (KD).

Socialförvaltningen: ”Har förståelse för frustrationen”

Socialdemokraterna avböjer idag att kommentera kritiken, och hänvisar istället till socialförvaltningen. Veronica Wolgast Karlberg som är tf avdelningschef har förståelse för att det kan upplevas frustrerande när flera sängar står tomma men står fast vid att kommunen jobbar ytterst för barnens bästa.

– Det här boendet är till för de som inte valt att söka asyl. Söker man asyl så har man rättighet att få sina behov tillgodosedda. Vuxna personer kan fatta det beslutet men barn kan inte det, därför väljer vi att fokusera på barnfamiljer, säger hon.

Hon menar även att det behövs en beredskap och att man inte vill fylla upp alla platser och sedan riskera att inte kunna erbjuda sängplats till barn och barnfamiljer om det blir fullt.

– Vi anser inte att det är lämpligt att blanda målgrupper, vi jobbar hårt på att boendet ska vara barnanpassat. Och i nuläget finns det ingen tendens till minskat inflöde. Vi behöver vara beredda på att det imorgon kan komma många och vi vill säkerställa att de har en plats när de väl behöver den, säger Wolgast Karlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet