Stockholmsfödda Sara Skyttedal, förbundsordförande för KDU Foto: TT/Jessica Gow

KDU-ordförande skålar i champagne

Uppdaterad
Publicerad

Jublande DÖ-motståndare öppnade champagnen när Kristdemokraterna beslutat att lämna överenskommelsen.

Jublet var högt när röstsffrorna presenterades. Rikstinget beslutade att KD ska lämna decemberöverenskommelsen med röstsiffrorna 151 mot 103.

Ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal öppnade en champagneflaska och förklarade DÖ som en parentes i svensk politisk historia.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, påverkar inte KD:s beslut att lämna Decemberöverenskommelsen något i praktiken.

– Det behöver inte ha någon direkt betydelse för det politiska läget. Regeringen behöver inte Decemberöverenskommelsen när de borgerliga partierna lägger egna budgetförslag, säger Möller.

Decemberöverenskommelsen:

Innebär att Alliansen släpper fram regeringens budgetpropositioner i riksdagen och tvärt om i fall Alliansen blir det största blocket efter valet 2018.

Är tänkt att gälla fram till 2022.

Genom den har Sverigedemokraterna ingen möjlighet att fälla regeringens budget, som man gjorde i december 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.