KI-kirurgen Paolo Macchiarini förlorar forskningspengar

Uppdaterad
Publicerad

Två patienter dog efter att ha fått plaströr inopererade i halsen. Nu stoppar Vetenskapsrådet forskningspengar till kirurgen Paolo Macchiarini och hans team.

Vetenskapsrådet stoppar omedelbart samtliga utbetalningar till projektet  ”Utveckling av odlad naturlig och bioartificell matstrupe”, det skriver Svenska Dagbladet.

Uppdrag granskning berättade i maj 2015 om de kontroversiella operationerna som genomförts av Karolinskas stjärnkirurg Paolo Macchiarini. Åklagaren har fått i uppdrag att utreda om operationerna, som går ut på att plaströr opereras in som ersättare till skadade luftrör, är att betrakta som brott mot läkemedelslagen eller etikprövningslagen.

KI-kirurgen var beviljad 10 miljoner

Nu sätter Vetenskapsrådet ner foten och stoppar alla utbetalningar till projektet. Macchiarinis forskningsteam fick beviljat 10 miljoner kronor i forskningsbidrag som betalades ut två miljoner årligen mellan 2012 och 2016.

– Det är flera olika delar i det här, vi lyfter fram framförallt två saker, oetiskt handlande och att personen inte är lämplig att uppbära bidrag från oss, säger rådets generaldirektör Sven Stafström till SvD.

– Det oetiska handlar om att vi anser att det är forskning och då ska det etikprövas. Det är en väldigt viktig del innan man får börja forska på människor. Det är väldigt allvarligt om man går vidare utan att ha etiska tillstånd, säger Sven Stafström till Svd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Stjärnkirurg till varje pris

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter