Foto: TT

KI:s flygresor stor miljöbov – ändrade reseregler ska få ner utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet var den myndighet i landet där personalens flygresor släppte ut mest koldioxid under förra året, enligt Naturvårdsverkets genomgång. Något som nu fått myndigheten att reagera och ändra resereglerna.
– Under årets första nio månader har vi gjort närmare 20 procent färre inrikes flygresor, och vi har gjort 900 fler tågresor, säger Kjell-Ove Lindgren, resesamordnare på KI.

Av ungefär 190 statliga myndigheter släppte Karolinska institutet i Solna ut mest koldioxid under 2018 – mer än 7 000 ton, det visade Naturvårdsverkets undersökning. Nästa mest släpper flygresor från Lunds universitets anställda ut med 6 000 ton.

Trots att KI minskat antalet inrikes flygresor med 18 procent hittills i år så går det trögare med utrikesresorna. De är både betydligt fler än inrikesresorna och står dessutom för en mycket större del av koldioxidutsläppen.

Hittills i år har KI:s personal gjort 6 768 utrikes flygresor, en nedgång med fyra procent jämfört med förra året. Slår man ihop både inrikes och utrikes flygresor är nedgången drygt fem procent.

– Vi är ett internationellt präglat universitet där det finns önskemål från utländska sammankomster, konferenser och forskargrupper att vi ska delta. Det är en av anledningarna till att vi reser till de här ställena, säger resesamordnaren Kjell-Ove Lindgren.

Inga flygresor under 50 mil

KI har nu beslutat att resor kortare än 50 mil i regel ska ske med tåg och att flygresor under 50 mil måste motiveras och godkännas av närmaste chef. Samtidigt ser man över hur utländska resor kan minska.

– Nu pratar vi med våra samarbetspartners för att få en samsyn kring hur vi i fortsättningen ska kunna jobba mer med virtuella konferenser över landsgränser, säger Kjell-Ove Lindgren.

Inrikes flygresor: 792 (964*) -18%

Utrikes flygresor: 6 768 (7 029*) -4%

Tåg: 4 629 (3 728*) +24%

* statistik för jan-sept 2018

Källa: KI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.