Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Flera KI-studenter utvisas innan examen

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter vid Karolinska Institutet har fått avslag på sina ansökningar om förnyat uppehållstillstånd. Migrationsverket menar att de inte uppfyller kraven för ekonomisk försörjning.

Det är Karolinska Institutet som uppmärksammat problemet att flera av deras studenter inte får förlängda uppehållstillstånd för studier. Studenterna kommer från länder utanför EU och de måste inför varje läsår ansöka om nytt uppehållstillstånd.

Inför det sista året på sina respektive utbildningar på masternivå har nu sju studenter vid KI fått avslag. Migrationsverket har motiverat beslutet med att studenterna inte uppfyller de krav som finns gällande försörjning under studietiden.

Migrationsverkets försörjningskrav

För att få uppehållstillstånd för studier finns vissa krav. Ett av dem är att man måste kunna försörja sig själv under studierna. Vid ansökningstillfället måste studenten kunna uppvisa kontoutdrag som visar att hon eller han har minst 8064 kronor per månad i tio månader, alltså 86.640 kronor totalt.

Pengarna måste vara så kallade ”egna medel”. Det innebär att studenterna måste kunna bevisa att de själva disponerar över pengarna. Migrationsverket menar att de nämnda studenterna från KI inte kunnat bevisa att pengarna tillhör dem och inte är exempelvis tillfälliga lån från släktingar.

– Det är viktigt att komma ihåg att 90 procent av de som söker uppehållstillstånd för studier i Sverige får det. Därför delar jag inte den kritik som riktats mot oss, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

KI är kritiska

Från Karolinska Institutets sida är man kritisk till Migrationsverkets beslut.

– Vi måste kunna låta studenterna gå färdigt sina program, det här är inte acceptabelt. Vi vill påtala det här både för Migrationsverket och regeringen, säger Per Bengtsson, universitetsdirektör vid KI.

Krav uppehållstillstånd för studier

Studenten måste

  • ha ett giltigt pass
  • vara antagen till heltidsstudier på ett universitet eller en högskola
  • kunna försörja dig under den tid som du söker uppehållstillstånd för
  • ha en heltäckande sjukförsäkring

Mer information finns på migrationsverket.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.