Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka frågor som blir de viktigaste att fokusera på och vilka utmaningar som finns i den nya rollen som landshövding. Foto: Tommy Bergman/SVT

Kinberg Batra ny landshövding i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra, före detta partiledare för Moderaterna, blir ny landshövding för Stockholms län. Det stod klart under en pressträff med civilminister Erik Slottner (KD) på fredagsförmiddagen.

– Ibland är ju landshövdingen en lite anonym figur som man aldrig hör talas om. Det tänkte jag ändra på, säger Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batra efterträder Sven-Erik Österberg, som suttit på posten i Tessinska palatset sedan 2018. Hon tar formellt över den 1 mars.

Som landshövding är man regeringens företrädare i länet och en viktig uppgift är att samordna den statliga verksamheten i länet.

”Viktigt och roligt”

Anna Kinberg Batra säger att jobbet som landshövding inte bara är viktigt utan också roligt.

– Man måste ju ha kalas här i Tessinska palatset ibland. Folk från olika sektioner, som näringsliv och politik men också kultur och akademi,  behöver mötas för det är då det händer nya saker som Stockholm och hela landet har nytta av, säger Anna Kinberg Batra.

Hör Anna Kinberg Batra i klippet ovan om vad som blir det viktigaste att fokusera på, vilka utmaningar som finns och om hennes bakgrund i Moderaterna kommer att märkas i hennes nya roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.