Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du turerna kring Anna Kinberg Batra förklarat – på 60 sekunder. Foto: Anders Wiklund/TT

Kinberg Batra svarar JO om jävet: Borde ha avstått

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra svarar nu JO på de frågor som uppkommit i samband med att hon anklagats för jäv vid tillsättningen av tjänster på länsstyrelsen.

I yttrandet bekräftar hon att hon är vän till planeringschefen Anna Borgs och gudmor till ett av hennes barn, samt att hon känner organisationsutvecklaren Gunnar Ekman sedan tidigare, skriver Aftonbladet.

Hon säger att hon tog hänsyn till jävssituationen, men att hon inte borde ha fattat beslut om att anställa Borgs.

”Risken att ifrågasättas är aldrig obefintlig när det finns personliga relationer, men jag bedömde att nyttan för myndigheten av hennes erfarenhet och kompetens övervägde. Mot den bakgrunden hade det förstås varit bättre att avstå helt från beslutsfattande om denna befattning.” skriver Anna Kinberg Batra.

Tjänst utlystes genom annons i receptionen

Justitieombudsmannen (JO) hade begärt in ett yttrande från länsstyrelsen i Stockholm och från landshövding Anna Kinberg Batra (M) gällande tre rekryteringar.

En av tjänsterna utlystes enbart genom att en annons sattes upp i länsstyrelsens reception, den andra tjänsten utlystes aldrig och i det tredje fallet var det en person utan rätt meriter som fick jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.