Klart hur Huddinge ska styras

Uppdaterad
Publicerad

Sex partier vill gemensamt styra Huddinge de kommande fyra åren. Men den nya koalitionen får ingen egen majoritet, utan måste söka stöd för sin politik hos oppositionen.

Det är Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet som nu inlett förhandlingar för att bilda en minoritetskoalition.

Partierna är med sina 29 mandat i kommunfullmäktige större än det rödgröna blocket som har 27 mandat. Sverigedemokraterna har efter valet fem mandat.

Efter valet 2014 – ABC

De fyra partierna i opposition har vart och ett en vågmästarroll i kommunfullmäktige.

Söker samarbete med S och MP

Den nya minoritetskoalitionen säger att de i första hand vill försöka samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att få igenom sin politik.

– Vi förutsätter att Socialdemokraterna i Huddinge håller fast vid sin politik gällande viktiga utvecklingsfrågor för kommunen och att vi där också fortsättningsvis har samsyn. Likaså finns det många enskilda sakfrågor där vi bör kunna komma överens med Miljöpartiet, skriver gruppledarna för de sex partierna i ett gemensamt uttalande.

Däremot menar de att de politiska skillnaderna är för stora för en regelrätt koalition med S och MP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet