Ordningsvakterna får tillstånd att patrullera i centrala delar av Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klartecken för kommunala ordningsvakter i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Staden har fått godkänt av polisen att ha mobila ordningsvakter på plats i Järvaområdet. De nya kommunala ordningsvakterna ska gå en tvådagarsutbildning hos polisen i Rinkeby.

Staden har tidigare fått avslag på en liknande ansökning hos polisens rättsenhet. Nu har ansökan gått igenom och från och med måndag den 9 september har stadens kommunala ordningsvakter rätt att patrullera i centrala delar av Rinkeby, Husby, Spånga och Tensta.

Erik Slottner (KD) äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

– Det här blir de första områdena vi får på Järvafältet och det har vi velat ganska länge. Vi har väntat sju månader på det här beskedet, så nu känns det väldigt bra att vi äntligen fått ett positivt besked, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Ska utbildas av polisen

Den grönblåa majoritetens mål är att anställa totalt 100 ordningsvakter i Stockholms stad under 2019. En satsning som beräknas kosta 70 miljoner kronor. De som kommer jobba i Järva kommer få genomgå en utbildning på två dagar hos polisen.

– Det är polisen som gjort bedömningen att det behövs. Utbildningen är särskilt anpassad för de förutsättningarna som gäller i Järva, säger Erik Slottner (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.