Så här blir de nya avgifterna i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen klubbades de nya avgifterna för förskola, fritids och barnomsorg på obekväm arbetstid igenom i Stockholms stads kommunfullmäktige. Dessutom slopas rätten till heltid för vissa barn.

Om bara några dagar är det slut på rätten till heltid på förskolan för äldre barn till föräldralediga. Istället återinförs 30-timmarsgränsen i Stockholms stad. Beslutet klubbades igenom vid kvällens kommunfullmäktige men med reservation från de rödgrönrosa som införde rätt till heltid under förra mandatperioden.

Man menar bland annat att ärendet är dåligt förberett och man riktar kritik mot att bara tre av fjorton stadsdelsnämnder fått chans att säga vad man tycker om att 30-timmarsregeln återinförs.

Avgifter för 2019

Vid måndagens möte tog fullmäktige också besluta om de nya taxorna för förskola, fritids och barnomsorg på obekväm arbetstid. De nya avgifterna för 2019 gäller från och med fredag denna vecka, den första februari.

Maxbeloppet för heltid höjs med 43 kronor från dagens 1382 kronor till 1425 kronor i månaden för första barnet. För andra barnet blir maxbeloppet 950 kronor mot nuvarande 922 och för tredje barnet blir maxbeloppet högst 475 kronor i månaden, en höjning från 461 kronor.

För den som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid gäller samma avgift som för heltid på förskola, alltså högst 1425 kronor i månaden.

Förskoletaxa 2019

Heltid

Barn 1: 3 % av hushållets inkomster dock högst 1425 kr/månad

Barn 2: 2 % av hushållets inkomster dock högst 950 kr/månad

Barn 3: 1 % av hushållets inkomster dock högst 475 kr/månad

Barn 4 och följande: ingen avgift

Deltid

Barn 1: 2 % av hushållets inkomster dock högst 950 kr/månad

Barn 2: 1 % av hushållets inkomster dock högst 475 kr/månad

Barn 3: 1 % av hushållets inkomster dock högst 475 kr/månad

Barn 4 och följande: ingen avgift

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.