Klartecken att stänga servicelägenheter i Enskede

Uppdaterad
Publicerad
Moderaterna är kritiska till de höga krav som gör att många äldre får avslag när de söker servicehusboende och vill därför centralisera biståndsbedömningen inom Stockholms stad.

Idag gav Stockholms stad klartecken till att avveckla 27 tomma lägenheter inom Enskededalens servicehus. Men flera oppositionspartier är kritiska till hur biståndsbedömningen går till och att det finns tomma lägenheter, samtidigt som 40 procent får avslag när de söker till ett serviceboende.

Möter kritik

Nu vill moderaternas gruppledare i äldrenämnden Dennis Wedin se en förändring för att alla äldre ska få en rättvis bedömning inom Stockholms stad. Han säger att beslutet är ett bevis på att problemen ligger i biståndsbedömningen.

– Jag skulle gärna se att man centraliserar bedömningen från stadsdelarna så att den slutar att vara beroende av stadsdelarnas egen budget till att det blir centrala riktlinjer som följs, säger Dennis Wedin (M).

Ni har haft makten i åtta år, varför tycker ni det nu?

– Vi skärpte riktlinjerna med att man ska kolla på helhetsbilden i sina bedömningar, och nu märker vi att stadsdelarna inte gör det.

Större tydlighet

Men äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) håller inte med och tycker att biståndsbedömningen ska ligga kvar hos stadsdelarna. Hon menar att moderaternas riktlinjer var väldigt hårda mot de äldre, och efter valet gjordes ändringar för att fler ska få plats på äldreboende.

– Vi kommer att ändra riktlinjerna ännu mer för att vara oerhört tydliga mot stadsdelarna att äldre som har behov av äldreboende ska få det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer