Så här ser väggen ut i dag. Foto: SVT

Klassisk muralmålning i Rågsved målades över

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen målades en stor del av en klassisk muralmålning i Rågsveds centrum över.
– Jag och min rumskompis såg att väggen målades över så vi sprang ned för att sätta stopp för det, säger Rågsvedsbon Mona Al Weswasi.

Många Rågsvedsbor fick sig en smärre chock på tisdagsmorgonen när de passerade centrum – för där höll en av världens äldsta graffiti-målningar på att bli övermålad, vilket tidningen Mitt i var först med att berätta.

Övermålningen avbröts av Rågsvedsbor som såg vad som höll på att hända.

30 år gammal

Det klassiska verket Highway målades av Still Heavens Only Force (SHOF) 1989 på väggen vid Rågsveds fritidsgård. Nu är det osäkert om det blir något uppmärksammande av 30-årsdagen senare i år.

– Målningen har en klassisk graffitistil som var tidstypisk för just Sverige och nu har de målat blått över halva. Det är som att gå in i en kyrka och måla över väggmålningar där inne. Det är mycket kultur och stil som har gått förlorat, säger Mikael Rickman från föreningen Street Corner som arbetar med muralmålningar.

Enligt medborgarkontoret i Rågsved är det fastighetsägaren till Rågsveds centrum som står bakom övermålningen, som verkar ha skett av misstag i samband med klottersanering.

”Kulturarv som målats över”

Det är oklart om målningen kan restaureras.

– Vi kommer att ta upp frågan med fastighetsskötaren och centrumägaren för att se om vi på något sätt kan återställa målningen. Det är Rågsveds kulturarv som har målats över, säger Gustav Johansson (M), ordförande för stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör, i en första kommentar.

SVT Nyheter Stockholm söker centrumägaren för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.