Ideell klinik ska ge EU-migranter vård

Uppdaterad
Publicerad

De saknar sjukförsäkring och får därför ingen subventionerad sjukvård i Sverige. Men nu öppnar Läkare i världen en klinik i Stockholm för att hjälpa de fattiga EU-migranterna som är sjuka.

– Många EU-migranter och tredjelandsmedborgare som befinner sig i Sverige lever väldigt utsatt. Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa människor gratis hälso- och sjukvård på vår klinik, säger Johannes Mosskin, generalsekreterare för Läkare i världen.

Sedan 1995 driver Läkare i världen en klinik där papperslösa erbjuds gratis vård. Nu breddar man verksamheten genom att även välkomna EU-migranter och tredjelandsmedborgare till kliniken.

– Vi har inte tillräckliga resurser på vår klinik för att kunna behandla alla hälsoproblem. Men vi gör allt vi kan för att hjälpa patienterna som kommer till oss och startar nu en insamling till kliniken för att kunna utöka den vård vi erbjuder, säger Johannes Mosskin.

Omfattas inte av lagen

Från den 1 juli 2013 gäller en ny lag som ger asylsökande och papperslösa människor i Sverige rätt till ”vård som inte kan anstå”. EU-migranter och tredjelandsmedborgare med giltiga tillstånd att vistas i Sverige omfattas dock inte av lagen.

De har inte tillgång till subventionerad vård i Sverige om de saknar sjukförsäkring i sina hemländer och tvingas därför ofta betala hela kostnaden för sjukvård.

Ligger i Hjorthagen

– Det är självklart att många av migranterna från Europa och andra delar av världen som lämnat sina hemländer för att hitta försörjning i Sverige inte har möjlighet att betala flera tusen kronor för att träffa en läkare. Men tillgång till vård är en mänsklig rättighet och dessa migranter bör få tillgång till subventionerad vård i Sverige, tycker Johannes Mosskin.

Läkare i världens klinik ligger på Artemisgatan 10 i Hjorthagen. Mottagningen kommer att ha öppet på onsdagar. Alla läkare, sjuksköterskor, tolkar, psykologer och annan personal på kliniken arbetar ideellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.