Klocktornet byggs upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ledamöterna i kommunfullmäktige var överens om att Klocktornet vid Norra stationsområdet skulle bevaras så revs det. Starka reaktioner har väckts och nu väljer moderaterna att bygga upp det igen.

Ingen av de två ansvariga borgarråden, Regina Kevius (M) stadsbyggnadsborgarråd eller Madeleine Sjöstedt (FP) fastighetsborgarråd, kunde då svara på hur tornet vid Norra stationsområdet kunde rivas mot kommunfullmäktiges vilja.

– Det är väldigt olyckligt och närmast en skandal att man gjort detta mot kommunfullmäktiges beslut, sa Madeleine Sjöstedt (FP) till ABC då.

I dag kommer Moderaterna i Stockholms stad ut med ett pressmeddelande där de klargör att Klocktornet ska byggas upp på nytt. Kostnaden blir 11,7 miljoner kronor.

– Jag vet att många blev ledsna när klocktornet revs och vi kommer därför att bygga upp klocktornet för att markera Norra Stationsområdets historia. Jag hoppas att det kommer att vara en kulturhistorisk symbol även för den nya stadsdelen Hagastaden, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius i pressmeddelandet.

SVT: Kunde ni inte bara låtit det stå kvar, det här är väl slöseri med skattepengar?

– Nej, i beslutet fanns beräknat att flytta tornet för 11,7 miljoner. Det kunde inte stå kvar på samma ställe, säger Regina Kevius.

Men hon medger att de nästa gång kommer att vara tydligare i sina beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klocktornet revs

Mer i ämnet