Köket i Sundbybergslägenheten där polisen fann kilovis med amfetamin. Foto: Polisens förundersökning

Barn ska ha utnyttjats som knarkkurirer – transporterade två kilo amfetamin

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar rättegången mot de tio personer som åtalas misstänkta för inblandning i en stor narkotikahärva i västra Stockholm.

Det var under julhelgen i fjol som polisen tog sig in i en lägenhet i Sundbyberg. På golvet hittades ett lakan fyllt med flera kilo amfetamin och i lägenheten fanns också 20 fläktar som använts för att torka knarket. På vinden hittade polisen matkassar fyllda med ecstasytabletter. Totalt beslagtog polisen 28,5 kilo narkotika. 

Nu åtalas tio personer, nio män och en kvinna, misstänkta för grova narkotikabrott och narkotikasmuggling. En av de misstänkta huvudmännen i knarkhärvan är en 22-årig man från Kista.

På fri fot

Samtidigt har polisen gått ut med en internationell efterlysning av två män som är häktade i sin frånvaro. Åklagarsidan misstänker att de varit drivande i narkotikahärvan och att de nu befinner sig utomlands.

– Det finns en europeisk arresteringsorder utfärdat för de här två personerna, säger Isabelle Bjursten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Var tror ni de befinner sig?

– Det kan jag inte kommentera.

Minderåriga knarkkurirer

Bland de åtalade finns också en 15-åring och en 17-åring som ska ha agerat narkotikakurirer. De minderåriga ska ha haft i uppdrag av huvudmännen att transportera cirka två kilo amfetamin från Spånga i Stockholm till Göteborg.

– Vi anser att det är fråga om synnerligen grovt narkotikabrott, eftersom det avsett hanteringen av mycket stora mängder narkotika och man dessutom agerat synnerligen hänsynslöst eftersom man utnyttjat barn som kurirer, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Solna tingsrätt har avsatt 15 förhandlingsdagar och sista rättegångsdagen är satt till den 22 november. Rättegången hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.