På golvet i en lägenhet hittade polisen en större mängd amfetamin. Foto: Från förundersökningenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tio åtalas för inblandning i stor narkotikahärva – ska ha utnyttjat barn som kurirer

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer åtalades i dag för inblandning i en storskalig narkotikaverksamhet i västra Stockholm. Enligt åklagaren har de åtalade utnyttjat barn som kurirer.
En av de åtalade ingår i kärnan av en mindre grupp från Järvaområdet som varit misstänkta för inblandning i flera mord i Stockholmsområdet de senaste åren.

Åtalet gäller bland annat hanteringen av 28,5 kilo amfetamin och 4,3 kilo MDMA, ett annat namn för ecstasy och andra centralstimulerande amfetaminpreparat.

En 22-årig man från Kista åtalas som en av huvudmännen i nätverket, enligt åklagarna. Två av de misstänkta huvudmännen är häktade i sin utevaro och tros befinna sig utomlands. Även de två ingår i den mindre grupp som varit misstänkta för inblandning i flera mord.

Förnekar brott

Den 22-årige mannen förnekar brott via sin advokat.

– Han menar att han inte varit delaktig alls i det som åklagaren lägger honom till last. Han tycker att det ska bli skönt att få ett avslut på det här i och med rättegången, säger försvarsadvokaten Ekrem Güngör, som ska träffa sin klient senare under torsdagen för att gå igenom åtalet med honom.

– Jag och min klient delar inte åklagarens uppfattning om vad som hänt, och nu är det upp till tingsrätten att göra sin bedömning, säger Ekrem Güngör.

Insats mot lokala kriminella nätverk

I ett pressmeddelande skriver polisen att ”detta ett av flera ärenden mot den grova organiserade brottsligheten och de lokala kriminella nätverk som stått för den våldsspiral som hela Stockholms län bevittnade under 2017”.

– Varje person med våldskapital vi får bort från gatan ökar tryggheten i våra lokalpolisområden. Vi kan konstatera att ett stort antal av de kriminella individer vi jobbat riktat emot har blivit frihetsberövade vilket ger märkbar effekt, säger Stephan Kiernan, polisinsatschef i den satsning mot grovt kriminella, GOB 2022, som pågår i polisområde Stockholm Nord.

Knarket hittades vid husrannsakningar i Sundbyberg, Rinkeby och Bromma under december 2017. Polisen beslagtog då drygt 28 kilo amfetamin, 2 hekto kokain, drygt 4 kilo cannabis och drygt 4 kilo MDMA.

15-åring misstänks ha använts som kurir

Bland de åtalade finns också en 15-åring och en 17-åring som misstänks ha agerat som kurirer åt huvudmännen, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi anser att det är fråga om synnerligen grovt narkotikabrott, eftersom det avsett hanteringen av mycket stora mängder narkotika och man dessutom agerat synnerligen hänsynslöst eftersom man utnyttjat barn som kurirer, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer