Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen slog till mot läkaren hittades bland annat en miljon kronor i kontanter. Foto: Ur polisens förundersökning

Knarkläkare åtalas: ”Flera patienter kunde ha dött av överdoser”

Uppdaterad
Publicerad

En Östermalmsläkare i 55-årsåldern åtalas idag för grovt narkotikabrott, grova bokföringsbrott och tagande av muta. Läkaren ska ha skrivit ut mängder med receptbelagda narkotiska preparat.

– Det här är vad jag förstår bara en av flera läkare inom Region Stockholm som skriver ut stora mängder narkotiska preparat, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Förutom läkaren åtalas två patienter för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Dessutom åtalas ytterligare två personer för givande av muta. I polisens förundersökning framkommer att två personer från gängmiljön i Södertälje misstänks för att ha mutat läkaren för att få medicinen Genotropin utskriven. Medicinen ges till kortväxta personer, men används ofta av kroppsbyggare för att snabbt få stora muskler.

Åtalet mot läkaren är en del av utredningen i den stora fastighetshärvan som kopplas till Södertälje. I den härvan misstänks ett tio tal personer för att ha tvättat pengar för mångmiljonbelopp och beviljat ogiltiga lån.

Läkaren ska enligt åtalet också ha sålt falska pcr-intyg (covidtester) till ett stort antal patienter och fem personer åtalas för brukande av falsk urkund.

Patient dömd för knarkbrott

Sedan tidigare har också en av läkarens patienter, en 69-årig man som fått stora mängder narkotiska preparat utskrivna av läkaren, dömts till fängelse i tre år och två månader för grovt narkotikabrott. Detta efter att han sålt vidare den mycket beroendeframkallande opiaten Oxycontin.

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, krävde i oktober att mannens förskrivningsrätt av narkotika ska prövas efter att ha gått igenom 19 patienters journaler. Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd HSAN, ska nu pröva det. Är det så att mannen åtalas och döms för narkotikabrottet kan läkaren också bli av med läkarlegitimationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.