Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren berätta om enorma tablettförsäljningen: ”Främjat narkotikahandel” Foto: SVT

Stockholmsläkare misstänkt för att ha sålt 1000-tals narkotikatabletter

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i 55-årsåldern med klinik på Östermalm har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bokföringsbrott efter att ha skrivit ut stora mängder opiater och dopningsmedel till patienter.

– Jag var tvungen att se till att han häktades då jag var rädd att någon patient skulle avlida helt enkelt, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Det är framförallt till missbrukare som läkaren skrivit ut den mycket beroendeframkallande opiaten Oxycontin, enligt åklagaren. Läkemedlet ges mot tillfällig smärta men också till personer i livets slutskede.

Gängkriminella misstänks ha mutat läkaren

I polisens förundersökning framkommer det att personer i gängmiljön i Södertälje misstänks för att ha mutat läkaren för att få medicinen genotropin utskriven. Den ges till kortväxta personer men används ofta i kroppsbyggarkretsar för att snabbt få stora muskler.

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, krävde i oktober att mannens förskrivningsrätt av narkotika ska prövas efter att ha gått igenom 19 patienters journaler. Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd HSAN, ska nu pröva det. Är det så att mannen åtalas och döms för narkotikabrottet så kan läkaren också bli av med läkarlegitimationen.

Ytterligare en person sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott, en man i 70-årsåldern som varit patient hos läkaren.

Åklagaren kommer yrka på fem miljoner i företagsbot för kliniken enligt kvarstadshandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.