Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Karlsson förklarar varför oxikodonet hamnar på gatan. Foto: Per Leandersson/SVT

Polisen: ”Läkarnas namn sprids på handskrivna lappar”

Uppdaterad
Publicerad

I åratal har polisen larmat om narkotikalangare inom läkarkåren. Lennart Karlsson, narkotikapolis sedan 25 år, har sett effekterna på nära håll.

– Det är på många sätt ett misslyckande för samhället, säger Karlsson, ordförande för Svenska Natkotikapolisföreningen.

Att receptbelagda läkemedel cirkulerar på gatan är ett välkänt fenomen hos den svenska narkotikapolisen. Lennart Karlsson har följt problemet som han menar delvis drivs på av skrupelfria – och stundtals rent kriminella – läkare.

– Jag har sett hur namn på läkare sprids på handskrivna lappar bland missbrukare på gatan. När någon är vårdslös i sin förskrivning sprider det sig extremt snabbt.

Kunderna ”vanliga Svenssons”

Under åren har han anmält flera läkare till Ivo. Vissa stoppas, andra inte.

– Det borde bli en mer direkt effekt mot de läkare som inte sköter sin förskrivning. Framförallt för att värna trovärdigheten för den stora majoriteten som sköter sig. Som det ser ut nu kan det ta ett år innan något händer.

De som blir beroende av läkemedel som starka opioider är inte sällan “vanliga Svensson” med jobb och familj, menar han. Missbruket har de ofta byggt upp med hjälp av medicinering efter exempelvis en operation.

– Att sådana här missbruk kan byggas upp inom sjukvården är på många sätt ett misslyckande för samhället. De här läkemedlen funkar bra för många men de som ramlar mellan stolarna blir ofta väldigt ensamma i slutändan.

Apotek rånades på tramadol och oxycontin

Enligt honom har opioiden oxikodon tagit en allt större plats på den illegala marknaden de senaste två åren.

Utvecklingen sker samtidigt som förskrivningen av oxikodon ökat markant i Sverige. Sedan 2014 har läkemedlet ersatt tramadol och är nu nästan fem gånger så vanligt inom sjukvården. 

Det går inte att tala om en opioidkris i Sverige, menar Lennart Karlsson. Däremot ser han hur efterfrågan på opiater har fått en allt viktigare betydelse inom den grova gängkriminaliteten.

– För några veckor sedan hade vi ett rån på ett apotek. Det enda rånaren ville ha var tramadol och oxycontin. Allt styrs av efterfrågan på gatan – det är det här kunderna vill ha nu.

Har du tips? Kontakta SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet