Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan en läkare anmälts till IVO i 20 år – utan att något hänt? Hör Maria Åberg, avdelningschef på IVO om överförskrivningarna. Foto: Ida Persson/SVT

Läkarna anmäls för livsfarliga recept – får inga påföljder

Uppdaterad
Publicerad

Landets apotek gör 200 anmälningar per år om läkare som skriver ut farliga mängder narkotika – ofta till patienter med missbruk. Men vad händer med de anmälda läkarna?

Konsekvenserna är få och utredningarna kan ta flera år, visar SVT:s granskning.

– Det är helt åt skogen, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening.

En man dör i en överdos 2021. I blodet har han höga doser av det antidepressiva läkemedlet sertralin, enligt anmälan.  

Läkemedlen hade han fått av flera olika läkare, bland annat via videosamtal med nätläkarbolaget Doktor.se. Trots flera larm om mannens missbruk och självmordsförsök fortsatte förskrivningarna av tunga narkotikaklassade läkemedel.

SVT Nyheter granskar

Enligt Doktor.se, som anmält sig själva, skrev deras läkare ut recepten utan självmordsbedömning. Besöken hos en av dem gick mycket fort.

”Vid undersökning framgår att Läkare A under 2021 handlagt 1 180 patientfall med en medelbesökstid på 2 minuter och 18 sekunder.”

200 anmälningar årligen

Varje år dör omkring 900 personer i läkemedels- och narkotikaförgiftning. Legala läkemedel står för den absoluta majoriteten av dödsfallen, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. När det gäller dödsfall orsakade av opioiden oxykodon visar ny forskning hur majoriteten av de som avled, själva hade recept på läkemedlet.

Exakt hur många dödsfall som kan kopplas till recept från svenska läkare är svårt att veta. Klart är dock att över 200 anmälningar görs årligen av landets apotek för så kallade överförskrivningar.

Inga anmäldes till HSAN

SVT har gått igenom anmälningarna under 2020 och 2021. Här finns exempel på läkare som, trots patientens kända missbruksproblem, skrivit ut tredubbla doser Tramadol – motsvarande 14 tabletter om dagen. En annan patient kunde hämta ut en daglig dos av 25 tabletter antiepileptiska tabletter. En tredje hade tillgång till 54 oxykodon-tabletter dagligen.

Ingen av de tre läkarna anmäldes till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som beslutar om läkares legitimationer och förskrivningsrätt. Faktum är att ytterst få av anmälningarna, 21 av 401, hittills tagits vidare till HSAN.

Undermåligt, menar Sveriges apoteksförening.

– Vi har sagt länge att det tar alldeles för lång tid för anmälningarna att utredas av Ivo. Att det dessutom leder till så få konsekvenser för läkarna är nedslående, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut vid Sveriges apoteksförening.

”Helt åt skogen”

En av läkarna som anmäldes i fjol har kritiserats och varnats för överförskrivningar i 20 år. Ändå har han kvar sin rätt att skriva ut tunga narkotikaklassade läkemedel.

– Att som läkare få skriva ut läkemedel uppfattas ofta som en okränkbar rätt, men frågan är om det ska vara såhär fritt. Det är helt åt skogen att tveksamma förskrivningar får pågå så här länge, säger Fredrik Boström.

Marie Åberg, enhetschef på Ivo, säger att de är medvetna om de långa handläggningstiderna.

– Vi beklagar det. Samtidigt måste utredningarna vara rättsäkra. Det tar tid och det är komplicerade bedömningar, säger hon.

Se hela intervjun med Marie Åberg i klippet.

Har du tips? Kontakta SVT Nyheters granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter besöker läkaren med dold kamera. Läkaren har i efterhand fått frågan om en öppen intervju men han vill då inte ställa upp på en bandad intervju. Foto: Karin Fallenius/SVT

Detta visade granskningen

Under 2020 och 2021 Ivo-anmäldes 401 fall av överförskrivningar av landets apotek.

Hittills har 76 av anmälningarna lett till kritik från Ivo.

21 av de 401 har tagits vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som bland annat kan besluta om att dra in en läkares legitimation.

17 av yrkandena handlade om anmälningarna från 2020, fyra rör anmälningar som inkom 2021.

De avslutade utredningarna som SVT granskat tog i snitt 10 månader, flera tog mer än ett år. En stor del av anmälningarna utreds fortfarande.

En läkare kan anmälas flera gånger, vilket innebär att antalet anmälningar kan vara fler än antalet anmälda indivier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet