När polisen slog till mot läkaren hittades bland annat en miljon kronor i kontanter. Foto: Ur polisens förundersökning

Knarkläkare på Östermalm döms till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig läkare med klinik på Östermalm har dömts till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, grovt bokföringsbrott, skattebrott och osant intygande. Läkaren döms för att ha skrivit ut mängder med receptbelagda narkotiska preparat till flera patienter.

– Jag är nöjd med domen i stort men kommer att överklaga delar av domen då han bland annat friades för tagande av muta, säger Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Patient tidigare dömd för knarkbrott

Sedan tidigare har också en av läkarens patienter, en 69-årig man som fått stora mängder narkotiska preparat utskrivna av läkaren, dömts till fängelse i tre år och två månader för grovt narkotikabrott. Detta efter att han sålt vidare den mycket beroendeframkallande opiaten Oxycontin.

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, krävde i oktober förra året att mannens förskrivningsrätt av narkotika ska prövas efter att ha gått igenom 19 patienters journaler. Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd HSAN, ska nu pröva det. Ivo har tidigare sagt att läkaren kan komma att bli av med läkarlegitimationen vid fällande dom.

Läkaren frias från tagande av muta och olovlig befattning med falska pengar, grovt brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen slog till mot läkaren hittades bland annat en miljon kronor i kontanter. Foto: Ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.