Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Jens Larsson om hur stämningen var i rättssalen när vittnen till dådet hördes. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Knivhögg sina barn – nu pågår rättegången mot Hässelbypappan

Uppdaterad
Publicerad

I november hittades två små barn, båda under tio år, mycket svårt skadade utanför ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm. Polisen misstänkte tidigt att barnen hade fallit från hög höjd och pappan greps samma dag misstänkt för dådet. Nu pågår rättegången mot honom.

– Det var inte ett impulsdåd utan planerat, säger kammaråklagare Marie Franzén till SVT.

Det ena barnet avled av sina skador, det andra överlevde. Pappan till barnen står nu inför rätta åtalad för mord respektive mordförsök.

Han har erkänt att han knivhuggit sina barn och orsakat att de fallit från hög höjd, men han erkänner omständigheterna, inte de brott han misstänks för. Om mannen skulle dömas till fängelsestraff är det livstids fängelse på straffskalan för brotten som mannen anklagats för. Åklagaren menar att mannen bör dömas till fängelsen. Men enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider mannen av allvarlig psykisk störning och har en hög återfallsrisk.

– Påföljden bör bli rättspsykiatrisk vård, säger mannens försvarsadvokat Johan Hansson.

Dom väntas den sista maj.

Hör vår reporter Jens Larsson på plats vid rättegången i Solna tingsrätt om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.