Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunal väggmålning stoppades – var olaglig

Uppdaterad
Publicerad

I går påbörjades en stor muralmålning i Rågsved, i Stockholms stads regi. I dag stoppades den. Det visade sig att det inte fanns något bygglov.

Nio meter bred och tolv meter hög, så stor skulle målningen i Rågsved bli när den var färdig. Konstverket skulle bli abstrakt och man hade redan målat hela husväggen kornblå. Konstnären Linnéa Rydegaard som såg fram emot arbetet hade hunnit rita upp rutmönstret hon skulle följa.

– Det här har varit en dröm för mig, jättelänge, sade Linnéa Rydegaard, igår när hon påbörjat arbetet.

Konstnären Linnéa Rydegaard. Foto: SVT

Då visste hon ännu inte om att arbetet skulle stoppas nästa dag.

Kommunal konst stoppades av kommunen

Projektet var ett samarbete mellan kommunala Familjebostäder och Stockholm Konst som tillhör Stockholms stads kulturförvaltning och man har tidigare har gjort liknande målningar i Farsta. Ett kommunalt projekt, helt enkelt.

Även stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholms stad såg fram emot det nya konstverket. 

– Det här kommer att stärka Rågsved, nästan som en konstdestination i Stockholm, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

”Vi har varit naiva”, tycker konstchefen

Men så kom beskedet. Stockholm Konst och Familjebostäder hade startat arbetet utan bygglov och nu sätter stadsbyggnadskontoret stopp. Ansökningshandlingarna är ofullständiga och ärendet måste utredas. Nu riskerar de kommunägda företagen böter för att de påbörjat arbetet utan tillstånd.

Chefen för Stockholm konst är inte alls nöjd med stadsbyggnadskontoret.

– Vi kanske har varit naiva, men sedan kan man med rätta säga att stadsbyggnadskontoret har varit tråkiga. Jag ser det som att den här frågan kommer att lösa sig, det här är ett struntproblem för mig, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Men hur det blir med det återstår att se – det kan dröja upp till 12 veckor att få ett beslut enligt en handläggare på Stadsbyggnadskontoret. 

Under tiden står arbetet med muralmålningen stilla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer