– De här offren är unga och det är oroväckande, säger Magnus Nilsson, kommunpolis. Foto: SVT

Kommunen och polisen kraftsamlar efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

En man skottskadades i benet i söndags. En 18-åring sköts ihjäl i onsdags. För att öka tryggheten i området kraftsamlar Järfälla kommun. Under de närmaste dagarna kommer fler fältassistenter, nattvandrare och ordningsvakter att synas i området. Polisen oroas över att offren är unga.

Alexander Rajsic jobbar som avdelningschef för kommunförvaltningen Järfälla. Under de närmaste dagarna dirigerar kommunen om sina resurser för att lugna oroliga Jakobsbergsbor.

– Det kommer vara mycket folk i området. Det här har chockat oss alla. De här skjutningarna har skett bland människor och offren är unga. Det oroar oss mycket.

Hur har ni jobbat med det förebyggande arbetet i kommunen?

– Vi har fördubblat våra fältassistenter, vi har fyrdubblat våra trygghetsvärdar, vi har dubblerat nattvandrarna och vi har ordningsvakter i Järfälla.

Skjutningarna i Järfälla har ökat sedan 2016. Varför har ni inte gjort något tidigare?

– Vi kommer kontinuerligt med problematiken men de här tre skjutningarna har tagit oss på sängen. De tidigare skjutningarna har varit mer fokuserade personer. Nu skjuter man utan att bry sig om vem som kommer emellan. Men vi kommer analysera detta och se vad mer vi kan göra framöver.

Skiljer sig från tidigare skjutningar

18-åringen som sköts ihjäl under onsdagskvällen är inte känd av polisen sedan tidigare. Därför har det varit svårt att kartlägga vad den här konflikten kan handla om eller hur många som är involverade. Men det polisen vet är att 18-åringens storebror sköts i benet förra året. Om den händelsen har med veckans skjutningar att göra vill polisen inte spekulera i.

– Vi vet i nuläget inte vad detta handlar om. De tidigare skjutningarna som varit har handlat om kriminella nätverk och det är inte ovanligt att man då hamnar i skottlinjen. Men de här offren är unga och det är oroväckande, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

Går inte alltid att förhindra skjutningar

Sedan 2016 har 23 skjutningar skett i Järfälla. Åren innan dess har Jakobsberg och Söderhöjden varit lugnare områden. Operationen Max kopplades in under hösten förra året för att kartlägga de kriminella nätverken i Järfälla, men trots det sker skjutningar.

– Det är svårt att förhindra framtida skjutningar. Det är arga unga män med droger involverade. Man måste titta på orsakerna till varför skjutningar sker och jobba utifrån det. Vill man ha ihjäl sin fiende så kommer de lyckas med det för eller senare.

Väntar ni er fler skjutningar i den här konflikten?

Vi hoppas inte det. Men risken är stor att det kommer ske fler skjutningnar. Vi kommer under helgen öka vår närvaro i området, säger Magnus Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Järfälla

Mer i ämnet