– Här i den nya stadsdelen Vega kommer det att finnas plats för 10 000 nya haningebor, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge. Foto: Haninge kommun

Haningepolitikern Meeri Wasberg (S): ”Stationen ett guldägg för utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon var med och tog det första spadtaget för Vega pendeltågsstation i maj år 2015. Nu är den färdigbyggd och om två veckor tänker hon vara med när stationen öppnas för allmänheten.

Den första april öppnar pendeltågsnätets 54:e station – Vega i Haninge.

– Jag säger bara äntligen! Nu kan vi på ett bättre sätt hjälpa till att ta emot alla som vill flytta till Stockholmsregionen, säger Meeri Wasberg (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

Regional stadskärna

I Vega håller det på att byggas över 3 000 nya bostäder. Det innebär plats för ungefär 10 000 nya Haningebor. Runt 4 000 pendeltågsresenärer beräknas kliva av och på stationen varje dag, när den nya stadsdelen Vega är färdigbyggd.

– En pendeltågsstation skapar ju goda förutsättningar för att bygga en regional stadskärna med bostäder, arbetsplatser, förskolor, skolor och annan service, säger Meeri Wasberg.

”Ett guldägg för utvecklingen”

Meeri Wasberg menar att det är viktigt för en kommun att ha bra kollektivtrafik för att kunna växa.

– När vi tog första spadtaget pratade man om att en pendeltågsstation är som ett guldägg för utvecklingen. Och nu när Vega öppnar den första april har Haninge kommun faktiskt hela sju guldägg inom kommunen.

Första spadtaget i maj 2015:

Vad gör du den 1 april?

– Då ska jag naturligtvis åka pendeltåg från Vega och hälsa de andra resenärerna som kliver på välkomna ombord på Haninges resa mot framtiden. För det byggs även nya bostäder i Handen, Jordbro, Tungelsta och Västerhaninge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer