Konditori Kungstornet stänger efter 80 år

Uppdaterad
Publicerad

Waldemar Ogonowski har drivit Konditori Kungstornet i 27 år. Men imorgon är sista dagen det anrika konditoriet håller öppet. Det har helt enkelt blivit dags att göra något annat.

– Det är blandade känslor inför stängningen. Det känns lite pirrigt. Jag har varit här i halva mitt vuxna liv och har många fina minnen härifrån. Många fina minnen och många skratt, säger Waldemar Ogonowski.

I 80 år har det legat ett konditori i botten av det norra Kungstornet, och det är många som har reagerat på att konditoriet ska stänga och att en detaljhandelsaffär av något slag ska flytta in i lokalen.

– Jag kom hit på mitten av 60-talet och då var man här. Man känner sig hemma för man känner igen mycket av inredningen. Det är genuint, inget plast, säger Catharina Grandelius.

”Allt måste inte vara ljust och fräscht”

Pella Persdotter Feldtmann och Anne-Lie Elfvén startade en grupp på Facebook som fått närmare 4000 gillanden på bara några dagar.

– Vi tror att det här gensvaret är ett uttryck för den trötthet som folk känner för att allting ska vara snofsigt och det ska vara ljust och det ska vara fräscht och det ska vara blankt precis överallt. Det kan nog vara svårt att känna sig hemma om ingenting får vara brunt och musrrigt och mysigt, säger Pella Persdotter Feldtmann.

Fastighetsägaren säger att inredningen ska monteras ner och magasineras.

– Sedan ska vi se om den kan komma till användnign igen, antingen i den nya affären eller i någon annan. Det handlar till exempel om det etsade glaset, om räcket till trappan, en målning och olika 50-talsdetaljer. Det finns ett värde av att ha kvar det gamla, mycket av de nya inredningarna är ju ganska så stereotypa, säger Robert Samuelsson på fastighetsägaren Centrumfastigheter.

”Vissa lokaler är värda att bevara”

Men Anne-Lie Elfvén och Pella Persdotter Feldtmann tror att risken är stor att inredningen kan bli kvar i magasinen, och även om den återanvänds så är det inte detsamma.

– Det handlar inte om att motsätta sig att man etablerar nya affärer i Stockholms innerstad, absolut inte. Det handlar om att det finns vissa platser och lokaler som är faktiskt är värda att bevara för de som kommer efter oss. Och har du en gång rivit ner så är det väldigt, väldigt svårt att bygga upp, säger Anne-Lie Elfvén.

En epok går i graven

På tisdag kväll stänger Waldemar Ogonowski dörren för gott till Konditori Kungstornet.

– En epok är slut. Nu ska jag göra det jag inte hunnit med de senaste 40 åren. Jag ska ta hand om mitt barnbarn som min son fick igår. Sedan blir det säkert något projekt. Jag är inte den typen som kan sitta med armarna i kors. Vi får se, jag kommer ta en dag i taget, säger Waldemar Ogonowski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer