En präst misstänks för att ha tittat på barnpornografi. Foto: TT

Konfirmandernas larm: Prästen tittade på porr

Publicerad

En präst vid en församling i Stockholms län har anmälts efter att ha tittat på porr under en konfirmationsresa. Händelsen ska ha ägt rum under en tågresa förra veckan och konfirmanderna ska ha filmat detta. Svenska kyrkan har polisanmält händelsen och polisen ska nu utreda filmerna.

– Jag har konfronterat prästen med uppgifterna och han sa att det har hänt, säger kyrkoherden vid berörd församling.

Kyrkan har valt att polisanmäla och lämna över materialet till polisen som en försiktighetsåtgärd, uppger kyrkoherden.

– Från vår sida är det viktigt att vara en öppen och tydlig verksamhet och vi ska ta ställning mot porr och utnyttjande av människor. Vi ser att det är viktigt att sätta ner foten i det här, säger kyrkoherden till SVT Nyheter Stockholm.

På resan på väg till konfirmationslägret tyckte sig konfirmanderna se att prästen tittade på barnporr på sin tjänste-Ipad, enligt TT.

Prästen är befriad från sin tjänst medan kyrkans internutredningen pågår.

Inte bekräftat att det rör sig om barnporr

Att prästen tittade på porr i en öppen miljö står enligt kyrkoherden klart – det är däremot inte belagt att det rör sig om barnporr, att döma av filmen som kyrkoherden sett.

– Det var vuxna personer det handlade om. Jag såg inget som tydde på att det gällde barnporr, säger kyrkoherden till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer