Alma Aden och Zuhur Adam har länge drivit frågor kring könsstympning. De menar att männen behöver ta större ansvar. Foto: SVT

De engagerar sig mot könsstympning: ”Männen är avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Alma Aden driver flera projekt i det Somaliska riksförbundet. Könsstympningsfrågan är högaktuell för henne, för många av hennes väninnor har blivit utsatta för övergreppen.

Riksförbundet har nästan 50 medlemsorganisationer i Sverige och Alma Aden har sett till att flera ledare och medlemmar utbildas om just könsstympningsfrågan.

– Vi berättar även om att det är olagligt i Sverige och vi har fått mer öppna diskussioner kring ämnet. Bemötandet är viktigt. Vi tänker verkligen igenom hur vi ska ta upp ämnet för att få alla att lyssna.

En generationsfråga

Genom små samtalsgrupper, middagar och föreläsningar har Alma Aden försökt väcka frågan kring det tabubelagda ämnet. Hälsorisker som kvinnor utsätts för när delar av könsorganet skärs bort är en bra ingång till att inleda konversationen, menar hon. Sedan tas värderingar och traditioner upp. Alma Aden menar att frågan är en generationsfråga.

– Den äldre generationen, 60 plus vill inte prata om detta. Den yngre generationen har inte varit med om detta och vill inte vara med om könsstympning. Men alla generationer är viktiga i den här frågan, för hur ska vi stoppa det om vi inte pratar om det?, säger Alma Aden.

– Det är svårt att bryta normer som funnits i 50 år men vi är på god väg. Vi har lyckats förändra attityden hos många.

Könsstympning förekommer i över 30 länder och enligt UNICEF:s siffror uppskattas mer än 200 miljoner flickor och kvinnor ha blivit utsatta för övergreppet.

Studier från Uppsala universitet visar att ju längre svensk-somalier lever i Sverigem desto vanligare blir det att de tar avstånd från könsstympning.

”Männen är avgörande”

Zuhur Adam föreläser om könsstymning och utbildar kring mäns våld mot kvinnor. Hon menar att männen behöver ta avstånd i frågan.

– Männen är avgörande i den här rollen. Flickorna som utsätts för övergreppen är för att de ska ”bevaras” tills de gifter sig. Och det gör man för att de ska få godkänt av sina framtida män. Tar männen ett tydligt avstånd från det här så kan det bidra med att man sänker antaletdrabbade flickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.